«Φάρμακο» για τον καρκίνο το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

Posted by amphoreus 21/09/2018 0 Comment(s) Νέα,

«Φάρμακο» για τον καρκίνο το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο όπως αποκαλύπτει έρευνα.Φυτοχημικά συστατικά σημαντικά για την υγεία, περιέχει το καλής ποιότητας έξτρα-παρθένο ελαιόλαδο που μπορούν να πυροδοτήσουν το θάνατο των καρκινικών κυττάρων.

 

Η νέα έρευνα από Ισπανούς επιστήμονες του Καταλανικού Ινστιτούτου Ογκολογίας και του Πανεπιστημίου της Γρανάδα ρίχνει φως στην από καιρό διαπιστωμένη ευεργετική επίδραση της πλούσιας σε λάδι μεσογειακής δίαιτας για την μείωση του κινδύνου του καρκίνου του μαστού.

 

Η έρευνα αναζήτησε ποια είδη ελαιολάδου είναι πιο ενεργά στην καταπολέμηση του καρκίνου και διαπίστωσε, για πρώτη φορά ότι όλα τα μεγάλα συμπλέγματα από φαινόλες που βρίσκονται στο έξτρα-παρθένο ελαιόλαδο, καταπιέζουν την ανεξέλεγκτη έκφραση του γονιδίου HER2, το οποίο εμπλέκεται άμεσα στην ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων σε περιπτώσεις όγκων του μαστού.

 

Το έξτρα-παρθένο ελαιόλαδο, επεσήμαναν οι ερευνητές, είναι το ελαιόλαδο που προκύπτει από την επεξεργασία των ελιών χωρίς τη χρήση θερμότητας ή χημικών ουσιών και έτσι περιέχει φυτοχημικά που αλλιώς θα χάνονταν κατά την φάση της επεξεργασίας.

 

Οι εργαστηριακοί έλεγχοι σε καρκινικά κύτταρα έδειξαν ότι αυτές οι φυτοχημικές πολυφαινόλες περιορίζουν αποτελεσματικά την ενεργοποίηση του γονιδίου HER2.

                                                                                               

Το εξαιρετικό ή έξτρα παρθένο ελαιόλαδο είναι αυτό που παραλαμβάνεται από την έκθλιψη της ελιάς μόνο με μηχανικά μέσα. 

 

Οι τυποποιητικές μονάδες, απλά το φιλτράρουν με μηχανικά μέσα για να αφαιρέσουν υγρασία και ξένες ύλες που αν παραμείνουν το υποβαθμίζουν. Έτσι καταλήγει στο μπουκάλι ο φυσικός χυμός της ελιάς.

 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δημιούργησε το σύστημα διασφάλισης Π.Ο.Π. στο πλαίσιο προώθησης και προστασίας των ποιοτικών αγροτικών προϊόντων. Η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί συστηματικά να προωθήσει τα ποιοτικά προϊόντα με δύο στόχους. 

 

Αφενός για να δώσει στους αγρότες και τους παραγωγούς ποιοτικών υγιεινών προϊόντων μια δίκαιη ανταμοιβή για την προσπάθειά τους να παράγουν ποιοτικά προϊόντα και να διασώσουν τις παραδοσιακές μεθόδους καλλιέργειας και παρασκευής και αφετέρου για να δώσει στους καταναλωτές μια Ευρωπαϊκή εγγύηση ποιότητα και αυθεντικότητας στα προϊόντα που τρώει ο Ευρωπαίος καταναλωτής.

 


Ως Π.Ο.Π. χαρακτηρίζονται τα ελαιόλαδα των οποίων τα ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά οφείλονται στην ποικιλία της ελιάς και στην μοναδικότητα του μικροκλίματος και της γης του τόπου όπου παράγονται.

 

Το σύστημα διασφάλισης Π.Ο.Π., που προκύπτει από κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πιστοποιεί και εγγυάται:

    * Ότι το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Π.Ο.Π. παρήχθη από ελιές συγκεκριμένης ποικιλίας που καλλιεργήθηκαν με τρόπο φιλικό προς το περιβάλλον σε συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή.

    * Ότι καθ’ όλη την διαδικασία έκθλιψης των ελιών, η θερμοκρασία του ελαιοπολτού δεν υπερβαίνει τους 27ο C (ψυχρή έκθλιψη).

    * Ότι οι ποσότητες που παρήχθησαν ανά σοδιά, είναι αυστηρά καθορισμένες και φυλάσσονται χωριστά.

    * Κάθε αγορά τέτοιου ελαιόλαδου από τυποποιητές, καταγράφεται και εκδίδεται σχετικό πιστοποιητικό.

    * Τέλος, ο τυποποιητής είναι υποχρεωμένος να τυποποιεί και διακινεί το προϊόν σε αριθμημένες φιάλες, ταυτοποιόντας κάθε πιστοποιητικό αγοράς ελαιόλαδου Π.Ο.Π. με τους αντίστοιχους αύξοντες αριθμούς των φιαλών στις οποίες το τυποποίησε.