Συντήρηση ελαιολάδου

Posted by admin 19/02/2014 0 Comment(s) News,
Πρέπει να ξέρουμε ότι έχουμε να κάνουμε με ένα πολύ ευαίσθητο προϊόν, το οποίο έχει τρεις μεγάλους εχθρούς από τη στιγμή που θα βγει από το ελαιοτριβείο: τον αέρα (το οξυγόνο), το φως και την θερμοκρασία. Για να διατηρήσουμε το ελαιόλαδο “ζωντανό” θα πρέπει να είναι φυλαγμένο σε κατάλληλο δοχείο (γυάλινο η ανοξείδωτο) γεμάτο μέχρι επάνω ώστε να μην υπάρχει καθόλου αέρας, να μην το διαπερνάει το φως (χρησιμοποιώντας σκούρες φιάλες η σε ανοξείδωτο δοχείο) και η θερμοκρασία να μην ξεπερνά τους 20 βαθμούς, ιδανικά τους 15 C.


O χρόνος διατήρησης του ελαιολάδου εξαρτάται από το αν τηρούνται οι παραπάνω προϋποθέσεις και από το πόσο πλούσιο είναι το συγκεκριμένο ελαιόλαδο σε αντιοξειδωτικές ουσίες, δηλαδή σε πολυφαινόλες. Οι πολυφαινόλες ευθύνονται για την πικάντικη και πικρή γεύση στο στόμα. Ένα καλό, δυνατό αγουρέλαιο σε ιδανικές συνθήκες συντήρησης μπορεί να διατηρηθεί και 24 μήνες. Ένα μέτριο ελαιόλαδο σε μέτριες συνθήκες φύλαξης μπορεί να έχει χρόνο ζωής όχι μεγαλύτερο από 8 μήνες.